יהלומים בצבעים – מה שנתן הטבע ומה שמוסיף הצבע

טבעת אמרלד טבעי ויהלומים זהב צהוב

אז איך הכל מתחיל ?

הטבע נותן לכל חלק בו המון אפשרויות. וכמו שאין שני פתיתי שלג דומים או שני עצי דקל זהים, כך גם כל היהלומים שונים אחד מהשני.

הדרך שעושה יהלום מבטן האדמה, בה הוא נוצר, מלחצים גבוהים וגושי פחם ועד שהוא מגיע לפני האדמה, כדי שאנו נוכל לכרות אותו משם, רצופה השפעות ואירועים, שמשנים את אופי היהלום, משקלו ובעיקר את הצבע שלו.

יהלומים צבעוניים נוצרים היום בשתי דרכים: בטבע או במעבדות. לנו במאור תכשיטים, חשוב שתדעו לשאול את השאלות הנכונות לגבי מקור הצבע והיהלום במידה ובאמת הוא מתאים לטבעת האירוסין שלכם ולאופי העיצוב אותו בחרתם.

לפי ה-GIA (למטה תמצאו לינק למאמר חשוב על תעודות ליהלומים) ישנם, נכון לכתיבת רשימה זו, כ-27 גווני צבע של יהלומים מחוץ לדירוג הצבע הטבעי, שהוא, כידוע, מורכב מסולם הנע בין האותיות Z-D. שמות הגוונים הללו מושפעים בעיקר ממי שמתאר אותם וכיד הדמיון הטובה עליו. כך ורוד, נהיה פינק שמפיין, כתום בהיר נהיה משמש או דלעת וכחלחל או תכלת נהיים שמיים, קרח או כל כינוי אחר.

על הגוונים הטבעיים יכולים להשפיע מספר רב של גורמים:

  •          השפעות חשמליות (שינוי באלקטרונים) במהלך היווצרות היהלום
  •          השפעות חשמליות במהלך המסע מבטן האדמה לפני השטח
  •          השפעות קרינה כזו או אחרת במהלך היווצרות היהלום
  •          נוכחות מתכות באזור היווצרות היהלום
  •          ועוד…

את הצבעים המיוחדים יכולים ליצר היום גם במעבדה, על ידי ציפוי היהלום בחומרים שמשנים את הגוון הטבעי שלו. ציפוי בחומר כחלחל של יהלום בעל גוון צהוב, יאזנו אותו לדירוג צבע גבוה יותר למשל. טיפול בלחץ גבוה ביהלום שחור, ישנה חלקים כהים לבהירים וישנה את טבעם.

ושוב, לנו חשוב שתדעו בדיוק מה אתם מקבלים בשיבוץ בטבעת האירוסין שלכם!

אז מה משפיע בדיוק על צבע היהלומים? לא כולם בטוחים אבל אלו המסקנות הידועות לנו עד כה:

יהלומים שחורים

יהלומים אלו נוצרים עקב נוכחות של גרפיט וברזל בתוך היהלום. יהלומים שחורים לעתים מכילים אזורים לבנים, אפורים ושחורים. הטרנד כיום הוא להשתמש ביהלומים אלו כאלמנט מרכזי בשיבוץ בטבעת אירוסין או בטבעות מעוצבות אחרות וגם יש להם בהחלט מקום כתוספת צבע מעניינת בשיבוץ הכללי

יהלומים אדומים

הנדירים ביותר בטבע וכמובן היקרים ביותר לקניה. את הגוונים האדומים מקבלים היהלומים בשינוי המבנה החשמלי שלהם במסעם מבטן האדמה לאזור הכרייה הייחודי להם.

יהלומים ירוקים

בטבע נוצרים מעט מאוד יהלומים ירוקים טבעיים. בשוק היהלומים נמכרים כ-10 בלבד בשנה. הצבע הירוק נוצר, כנראה מהשפעה של קרינה טבעית מסלעים באזור היווצרותו של היהלום בבטן האדמה. הגוון הירוק נוצר קרוב יותר לפני השטח של היהלום ולכן צריך להיזהר לא ללטש אותו יותר מדי, כדי שלא יאבד מצבעו המיוחד.

יהלומים כחולים

רוב היהלומים הכחולים מגיעים ממכרות באזור ספציפי בדרום אפריקה. הדעות חלוקות מה גורם בדיוק לצבע הכחול אבל שתי הדרכים המקובלות הן או נוכחות של יסוד כימי בשם בור (בורון), שדומה במבנהו לפחמן, יחד עם נוכחות נמוכה של חנקן או נוכחות גבוהה של מימן ומתכת בשם ניקל.

יהלומים סגולים

אחרי האדומים, יהלומים סגולים הם הנדירים ביותר בטבע. גם כאן הם מגיעים מאזור מכרות ספציפי בסיביר. אף אחד לא בטוח מה גורם לצבעם הסגלגל, אבל הדעה הרווחת היא שהאחרון נגרם עקב שינויים במבנה החשמלי שלהם במעבר דרך שכבות מגמה (סלעים מותכים בחום) עד לאזור בו כורים אותם. בשונה מאבנים מטופלות בהן הצבע הוא בכל היהלום, כאן חלוקת הצבע היא שונה. בקיצור, שאלו את המומחים של מאור.

יהלומים ורודים

יהלומים הבאים לרוב ממכרות אוסטרליים וגם כאן המסע מבטן האדמה דרך מאגמה רותחת, השפיע כנראה על המבנה החשמלי שלהם.

יהלומים אפורים

רובם הם למעשה יהלומים שחורים בהן הצבע לא "נקלט" כמו שצריך. הצבע הוא כאן עקב נוכחות של יסוד בשם בור (בורון).

יהלומים כתומים

כאן אנו חושדים בנוכחותו של היסוד נתרן באזור היווצרותו של היהלום.

יהלומים צהובים

גם כאן ישנה השפעה של נתרן, שמבנהו האטומי דומה, יחסית, לפחמן ממנו עשוי היהלום. סוג יהלומים אלו הוא הנפוץ ביותר. סולם הצבעים בין צהוב נוצץ וחי לבין צהוב חלש משפיע על המחיר ועל הטיפול באבן. יהלומים בצבעי צהוב חלש יכולים לקבל, כאמור, ציפוי כחלחל כדי לאזן אותם לכיוון הצבע הלבן.

יהלומים חומים

הצבע החום נוצר בגלל שינוי במבנה הסדור של אטומי הפחמן, בזמן היווצרות היהלום ובשל המצאות חנקן באזור ההיווצרות. למילה חום יש קונוטציות לא חיוביות ולכן מתייחסים אליהם כיהלומי שמפניה או יהלומי קוניאק. ביטויים שעושים יחסי ציבור טובים לאבנים יקרות אלו.

 

הציעו לכם יהלום צבעוני? בדקו אותו אצל המומחים של מאור תכשיטים, כדי שתדעו בדיוק מה אתם קונים ומה מציעים לכם והקפידו לקבל עמן את התעודות המתאימות!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

×
דילוג לתוכן